FAQ

Alles wat je wil weten!

Wordt er systematisch gebruik gemaakt van antibioticum?

Neen, er zal nooit zomaar antibioticum toegediend worden. Al onze dieren groeien op in openlucht. Hierdoor krijgen ze van kleins af aan al een zeer sterke weerstand. Indien een dier toch echt ziek is, zullen we uiteraard het dierenwelzijn op de eerste plaats zetten. In overleg met de dierenarts zal er dan een gepaste kuur opgesteld worden. Dit dier zal dan uiteraard niet geslacht worden.

Worden de dieren intensief afgemest met krachtvoer?

Neen, we geven de dieren tijd om zich natuurlijk te ontwikkelen. Dieren die bedoeld zijn voor de slacht laten we op het tempo van de natuur groeien. Dit gebeurt in de weide met een mooi aanbod aan smakelijk, vers gras.

Gebruiken jullie stimulerende middelen zoals groeihormonen?

Neen, er wordt nooit gebruik gemaakt van stimulerende middelen zoals groeihormonen. Los van het feit dat dit bij wet verboden is, kiezen we ervoor om onze dieren op het ritme van de natuur te laten groeien.

Werkwijze

Bij ons vertrekken normaalgezien alle biggetjes op reservatie. Je kan eerst komen kijken naar de ouders. Voor dit bezoek vragen we 50 euro. Je krijgt dan een antwoord op al uw vragen en een handboek van minivarkens mee. Als je dan beslist om een varkentje bij ons te kopen wordt deze 50 euro in mindering gebracht op uw totaalbedrag.
Heeft u meer interesse dan horen we het graag

Moet ik een voorschot betalen bij reservatie?

Indien u bij ons uw reservatie definitief wil maken zullen wij steeds een voorschot vragen. Indien u toch afziet van uw aankoop zal het voorschot niet terugbetaald worden.

Hoe groot worden ze?

Dit is de vraag die we het meest gesteld krijgen. Let bij de aankoop van een nieuw diertje vooral op de ouders. Zorg ervoor dat je deze kan zien bij aankoop, zowel de vader als de moeder. Ook hier opletten geblazen want soms wordt er gekweekt met zeer jonge dieren. Zij lijken dan een zeer kleine moeder en vader maar ze zullen nog verder moeten uitgroeien. Los van de grootte van uw varkentjes kijkt u best ook naar de algemene gezondheid van deze dieren. Indien er jaar na jaar gefokt wordt met het kleinste big uit het nestje krijg je gezondheidsproblemen.

Laat u vooral niets wijsmaken en praat met uw fokker!

Nemen we 1 of 2 varkentjes?

Er wordt vaak, meestal door fokkers, gezegd dat je er altijd 2 moet nemen. Dit is echter een fabeltje.
Het klopt dat varkentjes depressief kunnen worden maar dit hoeft niet te betekenen dat er een tweede varkentje bijhoort. Een varkentje helemaal alleen houden raden we sowieso af. Ideaal gezelschap is uiteraard een tweede varkentje. Houdt u het liever bij 1 dan zal het varkentje echt mee onderdeel van het gezin moeten uitmaken.

Zijn het micro- of minivarkentjes?

Hier wordt beter geen onderscheid gemaakt. Tot op heden is er geen officieel stamboek voor minivarkens. Het enige erkende ‘minivarken’ is een KunKune. Deze KuneKune varkens worden tussen de 60 en 76 cm hoog en 55 à 95 kg zwaar. Dit is dus ruim groter dan een doorsnee minivarken.

Nemen we een mannetje of een vrouwtje?

Bij ons worden alle mannetjes kort na de geboorte door de dierenarts gecastreerd. Dit noemen we een borgje. Hierdoor zullen de slagtanden minder sterk groeien en zal het mannetje aanhankelijker en rustiger worden. Doorgaans wordt een mannetje iets groter en zwaarder dan een vrouwtje.

Kan een varkentje samen met andere huisdieren?

Onze varkentjes worden letterlijk naast de kippen geboren. Zij zijn dus gewend om met andere dieren te socialiseren. Zoals je kan zien op onze foto’s worden ze vaak samen gehouden met een hond, kip, konijn, . . .

Moet mijn varkentje naar de dierenarts?

Als de varkentjes bij ons vertrekken worden ze eerst onderzocht door de dierenarts. Hierbij worden ze ook reeds behandeld met een ontwormingsmiddel. Dit middel werkt ook zeer effectief tegen schurft.
De ontworming moet ongeveer 2 maal per 3 jaar gebeuren. Hiervoor neemt u best contact op met uw eigen dierenarts om een planning op te stellen.

Welke verzorging hebben de klauwen nodig?

Als de tenen elkaar beginnen te raken met de punten of de bijklauw te lang wordt, is het tijd om contact op te nemen met de veearts of een specialist zoals de klauwmevrouw.

Is er een platform voor informatie?

Jazeker! Het grootste platform is het minivarkens forum op Facebook.

Is er een mogelijkheid om een ouder varken te herplaatsen?

Ja hoor! Wij houden onze varkentjes zelf aan tot ze oud worden. Als je graag een ouder varkentje een thuis geeft kan je terecht bij de Hobbyvarkenvereniging .

Kan een varkentje in huis gehouden worden?

Ja! Houdt er echter wel rekening mee dat een varkentje zijn natuurlijke habitat buiten is. Zorg er daarom voor dat het ook een buitenverblijf heeft.

Ben ik verplicht om mijn varkentje te registreren?

Ja, ook al houdt u maar één varkentje. Aangezien wij de enige officiële fokkerij zijn in België is de registratie een stuk eenvoudiger. Hierin helpen wij u ook graag verder.  Extra info DGZ Extra info

Hoeveel kost een varkentje?

De aankoopprijs is afhankelijk van de verhouding mannetjes/vrouwtjes in het nestje. Voor een actuele prijs kan u ons steeds bereiken.
Bij ons krijgt u een gezond varkentje dat alle nodige inentingen, controles, registraties en verzorging heeft gehad. Na de aankoop van het varkentje vallen de kosten zoals dierenarts, huisvesting en voeding zeer goed mee.

Heeft u nog vragen?